Wednesday, August 28, 2013

Achai ~ sepi tanpa kamu..



Sebelum nie... saya memang tak berminat nak bela kucing... just saya suke bagi mereka makan... bermain dengan mereka... tiba lah masa satu hari nie... saya keluar bagi makan untuk my baby... mase tu dalam pukul 8 lebih *tak silap lahh... 

tibe - tibe saya terdengar bunyi mengiau... tengok-tengok celah rak kasut... kot-kot ade anak kucing ( kucing beranak ) tapi takde...bunyi dia memang kuat and saya rase dia berhampiran dengan saya... 

saya terperasan anak jiran selang 2 buah rumah keluar suluh-suluh lampu kat kawasan rumah kosong... sebelah rumah jiran saya... mungkin dia pun terdengar suara kucing jugak... saya pun biarkan.. tapi bunyi tu masih ada... and anak jiran tu dah masuk ke rumah... memang rase tak sedap hati nak biar dia mengiau macam tu... so saya pun keluar lah.. mencari bunyi tu... 

akhirnya... saya jumpe jugak bunyi tu... nak tahu dia datang dari mana?? dari tong sampah rumah jiran saya... dengan ada air sampah... memang busuk yang amat lah... saya senget kan tong sampah tu...dan ambik anak kucing tu... ( sebab tong sampah tinggi ) 

memang kesian sangat tengok keadaan dia... mengigil ketakutan dan sejuk... i'm wondering macam mane sia yang kecik tu boleh masuk dalam tong sampah yang tinggi ?? nak kata dia panjat memang mustahil lah... then my mum pun cakap nie mesti kerja budak-budak nakal perumahan nie... hmm... dunno what to say...

malam tu jugak saya bersihkan dia... bilas dengan air supaay tak busuk sangat... bagi dia makan... niat esok pagi nak mandikan bersih-bersih.. tapi pagi-pagi dah hilang... so.. saya pun let go jelah kan...

hingga lah one day... saya jumpe balik Achai... dia datang pada saya... and dia manja sangat...baru lah dia stay rumah saya.... itu lah first time saya betul-betul adopt kucing... saya pakai kan dia cat collar yang berbulan lame nye saya beli.. tapi sekor kucing pun tak pernah pakai... huhu


saya kehilangan dia mase saya ke JB... hmmm.... my mum cakap malam tu dia ada nampak Achai tu duduk tempat biasa dia... tapi petang esok nya... dia dah tak balik-balik.... 

perasaan saya mase tu hanya Allah je yang tahu... rase nak lari balik rumah cari Achai... saya mintak jugak my mum cari kan dia sekitar kawasan rumah , rumah jiran , tapi my mum cakap still tak jumpa.. 

tapi misi mencari Achai masih di teruskan... saya takkan give up... 

baru niat nak bawak dia ke Vet after balik dari Jb.. tak sangka dia yang tak balik-balik... hmmmm....

~ Achai...saya tunggu awak... ~ sepi tanpa kamu....





dia yang comel ... dia yang manja.... 

Labels

accessories (2) adopt (1) akhbar (2) aquarium (1) baby (7) Banting (1) barang2 sg (1) barn (1) bath (1) berjimba2 (1) bleach (1) boarding (1) booth (2) budak2 TMJ (5) cage (4) cat (4) collection (4) competition (2) contest (2) cuaca (2) day (1) die (4) dye (1) event (2) exercise (1) farm (1) FB (4) fish (1) food (1) GB (1) genesis (2) grooming (2) guinea pig (30) haiwan (1) hedgehog (7) hilang (2) hoglet (3) huts (1) ikan (1) info (6) jantina (1) joey (1) johor (2) jual beli (1) kamsis (1) kekeliruan (1) kempas (1) kesihatan (4) kitten (1) klinik (1) kuantan (2) kucing (8) lesen (1) Malaysia (1) mandi (2) memory (4) missing (1) name (2) new (1) new owner (2) new pets (4) newbies (2) pages (1) pemakanan (9) penjagaan (4) pet lover (2) petition (1) pets (11) photo (2) PIS (1) preggy (3) protein (1) pups (1) rawatan (2) resque (1) review (2) sale (8) Sales (3) selaput mata (1) shopping (1) show (3) stray cats (5) study (1) sugar glider (13) tetra (2) tips (4) ubat (1)
Hak Milik Penulisan by LnL PetBlog