Monday, March 25, 2013

Membesarkan hoglet

Assalamualaikum...

minggu lepas is my busy day... and maybe my bad day... apa-apa pun saya just anggap ia sebagai hikmah disebalik ape yang terjadi...

what happen ?? i lost my Jaja ... ='(

sedih... frust ... confius ... macam nak giler pun ade.... she just gone... meninggalkan 3 little hoglet yang baru berusia 10 hari !!!!

mau x gilerrrr... i'm so panic... bile 3 hoglet tu... menjerit-jerit nak menyusu.. and that week i'm so busy travel ke KL menguruskan macam-macam hal...

but... Alhamdulillah... the 3 little hoglet still survive... dah nak amsuk seminggu dah jage... hope mereka dapat melepasi fasa yang merbahaya nie.. which is... mereka still deaf and blind.. so if mereka dah celik mata mungkin chance untuk survive sampai weaned tu cerah sikit... berbanding keadaan mereka sekarang...

anyway... doa-doakan lah my 3 little hoglet nie dapat membesar bagai juara !!

apa yang saya buat ??

haaa... hi-goat uuuu.... hahaha
susu kecemasan... huhu.... selamat ade susu nie....so.. i feed dulu my hoglet dengan susu nie... sebenarnya.. i'm not sure susu nie boleh gune ke tak..sebab nak google..wifi problem pulak that time... but base on ape yang saya selalu baca... goat milk is better than cow milk..yang boleh menyebabkan cirit-birit pada haiwan..

than... esok nye... saya ke petshop pulak mencari susu yang much better... then terjumpe susu nie...


saya gune susu nie.. 1 paket rm5... boleh di katakan mahal jugak lah.. 1 paket bape gram je kott... beli yang sikit just nak tengok kesesuaian pada hoglet... tapi my hoglet telan je apa yang saya bagi... hahaha...

so far mereka tak ada pape masalah lagi... just sekor hoglet tu macam kurang minum susu and refuse untuk minum susu... but i force it la... dapat minum sikit pun jadi lah...

and here my equipment... hahaha


susu and picagari je yang saya gune sebenar nya... beli botol tu... tapi susah pulak nak gune... so lebih suke gune picagari... more safe and easy for me... =D


saya pegang macam nie... alas dengan tisu or kain... then suap susu gune picagari... first-first dia refuse.. but lame-lame dia ok jugak nanti... =)

first saya risau sebab saya tak banyak mase nak susu kan... i just doing my best untuk feed mereka... waktu menyusu tak tentu... kadang-kadang 2 jam sekali.. kadang-kadang berjam-jam tak menyusu... Alhamdulilah still survive... =)

saya feed dengan glukos sometimes.. untuk bagi energy ... =)

anything... just redha and try your best... if hoglet tu tak panjang umur jugak.. nak buat camner kan... dah ajal.. and me too... i hope dapat take care of them... but if not.. i redha... =)


Labels

accessories (2) adopt (1) akhbar (2) aquarium (1) baby (7) Banting (1) barang2 sg (1) barn (1) bath (1) berjimba2 (1) bleach (1) boarding (1) booth (2) budak2 TMJ (5) cage (4) cat (4) collection (4) competition (2) contest (2) cuaca (2) day (1) die (4) dye (1) event (2) exercise (1) farm (1) FB (4) fish (1) food (1) GB (1) genesis (2) grooming (2) guinea pig (30) haiwan (1) hedgehog (7) hilang (2) hoglet (3) huts (1) ikan (1) info (6) jantina (1) joey (1) johor (2) jual beli (1) kamsis (1) kekeliruan (1) kempas (1) kesihatan (4) kitten (1) klinik (1) kuantan (2) kucing (8) lesen (1) Malaysia (1) mandi (2) memory (4) missing (1) name (2) new (1) new owner (2) new pets (4) newbies (2) pages (1) pemakanan (9) penjagaan (4) pet lover (2) petition (1) pets (11) photo (2) PIS (1) preggy (3) protein (1) pups (1) rawatan (2) resque (1) review (2) sale (8) Sales (3) selaput mata (1) shopping (1) show (3) stray cats (5) study (1) sugar glider (13) tetra (2) tips (4) ubat (1)
Hak Milik Penulisan by LnL PetBlog