Saturday, March 30, 2013

Tetra in the house..

Assalamualaikum...

kelmarin i bought my tetra... hahaha... dah lame teringin nakbela tetra nie.... thanks to Encik Inbox yang banyak tolong saya pasal tetra nie....

rase tenang je tengok aquarium.. huhu
tentang Tetra :

Tetra ikan yang sangat cantik dibela secara berkumpulan dan suka hidup secara bersosial.  Pelbagai bentuk dan warna. Sekurang-kuarang nye bela 8 ekor / lebih... Ikan tetra mempunyai keluasan spesis yang besar dimana di pasaran kita boleh menjumpai pelbagai spesis tetra yang cantik..

penjagaan :

1.  Kebanyakan spesies akan menyesuaikan diri dengan pelbagai keadaan air asalkan air bersih dan berudara. PH yang sangat tinggi (contohnya, lebih daripada 7.6, atau 8 untuk spesies tahan lasak) dan air yang sangat keras harus dielakkan.

2.  Kebanyakan tetra akan pudar warna jika mereka tertekan atau tidak selesa dengan apa yang ada di sekeliling mereka. (Tetapi ambil perhatian bahawa mereka banyak kehilangan warna pada waktu malam, jadi tidak perlu bimbang).

3. Cara mendapatkan air yang elok untuk tetra ialah dengan menyediakan air rendaman ketapang / air yang di simpan selama 2-3 hari .

# sebenarnya tetra nie yang rumit just kene jaga kualiti air dia je...silap kat situ i lost my 13 ekor tetra dalam mase 1 hari... huhu...sedey nye.... but ni pengajaran untuk saya... camner nak jaga ikan pulak... huhu

duduk depan aquarium nie sangat menenang kan,... thanks E.I

Labels

accessories (2) adopt (1) akhbar (2) aquarium (1) baby (7) Banting (1) barang2 sg (1) barn (1) bath (1) berjimba2 (1) bleach (1) boarding (1) booth (2) budak2 TMJ (5) cage (4) cat (4) collection (4) competition (2) contest (2) cuaca (2) day (1) die (4) dye (1) event (2) exercise (1) farm (1) FB (4) fish (1) food (1) GB (1) genesis (2) grooming (2) guinea pig (30) haiwan (1) hedgehog (7) hilang (2) hoglet (3) huts (1) ikan (1) info (6) jantina (1) joey (1) johor (2) jual beli (1) kamsis (1) kekeliruan (1) kempas (1) kesihatan (4) kitten (1) klinik (1) kuantan (2) kucing (8) lesen (1) Malaysia (1) mandi (2) memory (4) missing (1) name (2) new (1) new owner (2) new pets (4) newbies (2) pages (1) pemakanan (9) penjagaan (4) pet lover (2) petition (1) pets (11) photo (2) PIS (1) preggy (3) protein (1) pups (1) rawatan (2) resque (1) review (2) sale (8) Sales (3) selaput mata (1) shopping (1) show (3) stray cats (5) study (1) sugar glider (13) tetra (2) tips (4) ubat (1)
Hak Milik Penulisan by LnL PetBlog