Monday, June 24, 2013

Ragam B.TMJ : Kucing dan selaput pada mata



sebelum nie saya ada cerita pasal budak-budak TMJ nie kan.. *kucing di taman perumahan rumah saya... and salah seekor nye Abok seekor kucing yang ada masalah penglihatan....

so... here my first impression about Abok...



mata dia mempunyai selaput pada mata seperti katarak... 

selalu bertahi mata / mata berair..

susah untuk buka mata seperti biasa... *dia hanya bukak mata sikit je untuk melihat... selebihnya pada deria bau and berpandukan pada bunyi...

sebab tu Abok kalau lintas jalan dia buat bodo je bile kereta nak lalu.. mungkin dia tak dapat agak jarak kereta tu... *tapi sekarang Abok jarang keluar hanya duduk di area rumah saya je..

before ke klinik haiwan.. saya bersihkan mata dia.. first gune air suam je.. second time gune air suam yang di campurkan sedikit garam... *memang sikit lah saya letak sebab takut ada irritation pada mata dia pulak nanti..



semalam ke Klinik Jawhari di Kuantan jalan nak ke Teluk Chempedak tu kan... saya tak bawak Abok.. sebab takde carrier so.. ingat nak dapatkan khidmat nasihat dulu / dapat terus beli ubat ke.. well.. sampai sane.. tanya pasal ubat mata... then dia tanya umur Abok.. *err... saya anggar 2 bulan jekk.. hahaha... tapi dia cakap memang  kene bawak kucing sebab ubat mata ada banyak jenis... so tanye bile boleh buat appointment... tapi untuk 2 minggu doktor takde lah pulak... then dia bagi eye gel je... untuk permulaan... =)

kos ubat RM 22 ... so.. bermula lah rawatan Abok sejak semalam ... 2 kali sehari.. cuci mata dulu baru letak gel kat dalam mata and rub slow-slow...

doa kan lah penglihatan Abok kembali seperti normal yer...


Labels

accessories (2) adopt (1) akhbar (2) aquarium (1) baby (7) Banting (1) barang2 sg (1) barn (1) bath (1) berjimba2 (1) bleach (1) boarding (1) booth (2) budak2 TMJ (5) cage (4) cat (4) collection (4) competition (2) contest (2) cuaca (2) day (1) die (4) dye (1) event (2) exercise (1) farm (1) FB (4) fish (1) food (1) GB (1) genesis (2) grooming (2) guinea pig (30) haiwan (1) hedgehog (7) hilang (2) hoglet (3) huts (1) ikan (1) info (6) jantina (1) joey (1) johor (2) jual beli (1) kamsis (1) kekeliruan (1) kempas (1) kesihatan (4) kitten (1) klinik (1) kuantan (2) kucing (8) lesen (1) Malaysia (1) mandi (2) memory (4) missing (1) name (2) new (1) new owner (2) new pets (4) newbies (2) pages (1) pemakanan (9) penjagaan (4) pet lover (2) petition (1) pets (11) photo (2) PIS (1) preggy (3) protein (1) pups (1) rawatan (2) resque (1) review (2) sale (8) Sales (3) selaput mata (1) shopping (1) show (3) stray cats (5) study (1) sugar glider (13) tetra (2) tips (4) ubat (1)
Hak Milik Penulisan by LnL PetBlog