Monday, April 15, 2013

Animal Bleach dan Dye .. Patut ke?



mesti korang pernah tengok haiwan yang di 'bleach' and di 'dye' bulu nye... haiwan yang biasa kita nampak ialah kucing , anjing terutama poodle .. comel kan??

tak dapat bela panda jadikan chow-chow sebagai panda

retriever dog menjadi tiger

poodle yang di'dye'
semua nie dah jadi trend... kat Malaysia nie pun ada jugak yang menyediakan service 'bleaching' and 'dye' haiwan nie.. tapi tahu kah korang , tindakan ini menyeksakan mereka ? dan mengubah kejadian tuhan...

even kalau manusia 'dye' rambut pun boleh menyebabkan rensangan kulit and rambut menjadi rosak.. ini kan pada haiwan... ?? patut ke hanya nak nampak comel and awesome macam nie... kita hilang pertimbangan?? semasa bleaching... berapa banyak chemical yang digunakan untuk melunturkan warna haiwan tu...?? definitely banyak... dan ini boleh membuatkan kulit haiwan tu burn and rosak..

terkilan sangat perkara macam nie dah jadi trend... and orang tak ambik peduli tentang kebajikan haiwan tersebut... *annoying sangat okayyy...

so.. for those yang terfikir nak bleach pets korang tu... fikir-fikir lah dalam-dalam.. they just dont want to be cute... they just need a love and an attention..

sugar glider pun ade jugak kene 'bleach' tau...

warna akan luntur dalam mase 6 bulan
dekat Indonesia dah berleluasa dah benda nie.. hope kat Malaysia..kebajikan SG masih terjaga... and beware kalau ade orang nak jual SG variation nie... tengok betul-betul sama ada SG nie di bleach @ pure variation... biasanya SG yang telah di 'bleach' bulu nya kan lebih kasar... korang boleh rase dekat bahagian ekor...


# this is our awareness to the animals.. jangan sokong perkara sebegini ye.. =)

Labels

accessories (2) adopt (1) akhbar (2) aquarium (1) baby (7) Banting (1) barang2 sg (1) barn (1) bath (1) berjimba2 (1) bleach (1) boarding (1) booth (2) budak2 TMJ (5) cage (4) cat (4) collection (4) competition (2) contest (2) cuaca (2) day (1) die (4) dye (1) event (2) exercise (1) farm (1) FB (4) fish (1) food (1) GB (1) genesis (2) grooming (2) guinea pig (30) haiwan (1) hedgehog (7) hilang (2) hoglet (3) huts (1) ikan (1) info (6) jantina (1) joey (1) johor (2) jual beli (1) kamsis (1) kekeliruan (1) kempas (1) kesihatan (4) kitten (1) klinik (1) kuantan (2) kucing (8) lesen (1) Malaysia (1) mandi (2) memory (4) missing (1) name (2) new (1) new owner (2) new pets (4) newbies (2) pages (1) pemakanan (9) penjagaan (4) pet lover (2) petition (1) pets (11) photo (2) PIS (1) preggy (3) protein (1) pups (1) rawatan (2) resque (1) review (2) sale (8) Sales (3) selaput mata (1) shopping (1) show (3) stray cats (5) study (1) sugar glider (13) tetra (2) tips (4) ubat (1)
Hak Milik Penulisan by LnL PetBlog