Friday, April 5, 2013

Lesen dan Sugar Glider

Assalamualaikum...

mesti ramai yang dah tahu pasal perlesenan SG nie...

ade yang menerima dengan baik and ade yang tak... walau ape pun... kita sebagai pembela atau pet lovers nie.. angan cepat melatah... setiap kesulitan ada jalan nya..

saya di fahamkan sesetengah tempat dah pun di kuatkuasakan lesen untuk SG nie... tapi di Kuantan masih dalam pemantauan...

cume ade beberapa aspek yang masih tak di keahui lagi.. contoh nya.. macam mane dengan lesen penjualan , lesen breeder , leen pamer , lesen penyimpan... ermm...semua ada lesen... dan itu sangat memeningkan pada keepers / pembela yang hanya membela sebagai hobby.

SG sangat cepat membiak... setahun ade la dalam 2 / 3 kali.. jadi bile dah beranak we as keepers tak dapat nak jage yang banyak-banyak tu... sebab mereka tak boleh duduk dalam 1 cage..untuk mengelakkan inbreed . nak atau tidak terpaksa jual untuk mengurangkan kuantiti.. persoalan nya adakah kami memerlukan lesen breeder / lesen menjual ??

we as community glider selalu buat gathering / perjumpaan untuk berkongsi / membincangkan tentang glider kami... persoalannya adakah kami perlu lesen pamer ??

persoalan demi persoalan... Ya , lesen jugak ade kebaikannya ... terutama untuk mengelakkan penjualan SG yang underage dan mengekalkan nilai harga SG yang sekarang makin menurun.. bayangkanlah ... sekor dah dapat RM150 ?? dulu nak cari bawah Rm 200 pun susah... sekarang makin senang pulak nilainya di turunkan.. tapi bagi saya ... orang ramai dah di dedahkan dengan pembelian SG dari homebreed ( SG yang bukan di biakkan secara ladang lebih bersifat personal...di ambil berat dari segi pemakanan dan kesihatan )

apa-apa pun... the glider community sekarang sedang membuat bantahan kemasukan Sugar Glider (Petaurus breviceps )ke dalam Akta Pemuliharaan 716 ( WCA 2010 Act 716 )

for those yang menyokong perjuangan kami...please have your signature here !!

First, you'll need to print it out! So much trouble, sorry guys & girls!
click sini  Wildlife Petition 2013.01
---
Second, you'll need to fill it up. An example :-
.
1) Name : ShaSha Chan (as in your IC)
2) Organization : P4PHM (if you joined any legal pet organizations)
3) NRIC / Reg. No. : 880888-88-8888
4) Address : Subang Jaya, Selangor (City & State will do)
5) Signature : (put your signature here)
6) Company Stamp (if applicable) : (if only you have it)
---
Lastly, after completing all 5 person particulars, you can send it back to me by Pos Laju or Pos Ekspres. Sorry for the trouble again! :-
.
Kelvin Chan (Petition 2013)
No. 1, Jalan USJ 14/1G,
47630 UEP Subang Jaya,
Selangor Darul Ehsan, Malaysia.
012-5552273
kelvin_faye@yahoo.com
---


Labels

accessories (2) adopt (1) akhbar (2) aquarium (1) baby (7) Banting (1) barang2 sg (1) barn (1) bath (1) berjimba2 (1) bleach (1) boarding (1) booth (2) budak2 TMJ (5) cage (4) cat (4) collection (4) competition (2) contest (2) cuaca (2) day (1) die (4) dye (1) event (2) exercise (1) farm (1) FB (4) fish (1) food (1) GB (1) genesis (2) grooming (2) guinea pig (30) haiwan (1) hedgehog (7) hilang (2) hoglet (3) huts (1) ikan (1) info (6) jantina (1) joey (1) johor (2) jual beli (1) kamsis (1) kekeliruan (1) kempas (1) kesihatan (4) kitten (1) klinik (1) kuantan (2) kucing (8) lesen (1) Malaysia (1) mandi (2) memory (4) missing (1) name (2) new (1) new owner (2) new pets (4) newbies (2) pages (1) pemakanan (9) penjagaan (4) pet lover (2) petition (1) pets (11) photo (2) PIS (1) preggy (3) protein (1) pups (1) rawatan (2) resque (1) review (2) sale (8) Sales (3) selaput mata (1) shopping (1) show (3) stray cats (5) study (1) sugar glider (13) tetra (2) tips (4) ubat (1)
Hak Milik Penulisan by LnL PetBlog