Monday, May 13, 2013

Heat Stroke / Demam bagi Guinea Pig


Hari nie..nak share some tips yang maybe korang boleh guna bile GP korang kena heat stroke / demam...

Heat Stroke 

Simptom :

1. Badan panas
2. GP tidak aktif dan lemah

# biasanya GP yang jenis long-haired / berbulu panjang yang kena di sebabkan cuaca panas..

Solution :

1. letak di tempat yang berhawa dingin.. ( aircond ) sehingga GP pulih seperti sedia kala..
2. kalau takde bilik aircond.. korang boleh gune ice yang diletakkan di dalam tupperware .. / mungkin korang boleh bekukan botol air yang berisi air... dan letak di dalam cage...

sumber : rakan Marmut Cute ( Siddiq Tan )
cara untuk mengelakkan :

pastikan bekalan air sentiasa ada... pengudaraan yang baik di tempat letak cage... jika musim panas , pantau pets korang.. mungkin boleh letak kipas dekat area cage tu.. =)

Demam 

Simptom :

1. penurunan berat badan secara mendadak
2. takde selera makan
3. tidak aktif dan lemah

Solution :

1. bawak GP korang pergi vet... untuk dapat kan antibiotik
2. sediakan kotak yang berisi ice seperti langkah kene heat stroke tadi.. kalau ade bilik aircond letak je dalam bilik air cond... supaya panas badan Gp tu cepat turun.


Conclusion : kepanasan bagi GP adalah sangat merbahaya and boleh bawak maut... jadi pantau la GP korang bile tiba musim panas / di waktu tengahari terutamanya... 






Labels

accessories (2) adopt (1) akhbar (2) aquarium (1) baby (7) Banting (1) barang2 sg (1) barn (1) bath (1) berjimba2 (1) bleach (1) boarding (1) booth (2) budak2 TMJ (5) cage (4) cat (4) collection (4) competition (2) contest (2) cuaca (2) day (1) die (4) dye (1) event (2) exercise (1) farm (1) FB (4) fish (1) food (1) GB (1) genesis (2) grooming (2) guinea pig (30) haiwan (1) hedgehog (7) hilang (2) hoglet (3) huts (1) ikan (1) info (6) jantina (1) joey (1) johor (2) jual beli (1) kamsis (1) kekeliruan (1) kempas (1) kesihatan (4) kitten (1) klinik (1) kuantan (2) kucing (8) lesen (1) Malaysia (1) mandi (2) memory (4) missing (1) name (2) new (1) new owner (2) new pets (4) newbies (2) pages (1) pemakanan (9) penjagaan (4) pet lover (2) petition (1) pets (11) photo (2) PIS (1) preggy (3) protein (1) pups (1) rawatan (2) resque (1) review (2) sale (8) Sales (3) selaput mata (1) shopping (1) show (3) stray cats (5) study (1) sugar glider (13) tetra (2) tips (4) ubat (1)
Hak Milik Penulisan by LnL PetBlog