Friday, May 3, 2013

Keperluan Hedgehog


a simple picture untuk describe kan tentang keperluan hedgehog nie...

maybe for newbie boleh agak apa yang perlu ada and takde for your hedgehog nanti...

gambaran much better kot daripada nak menaip panjang-panjang.... huhuhu

all the picture sumber daripaa pakcik Google... hehe

first..apa yang korang perlu ada ialah 

cage / sangkar...

kat bawah nie pilihan sangkar yang boleh digunakan...

nak selamat gune cage yang jual kat petshop nie.. tu pun kalau ada budget lebih..

kalau takde gune plastic container ... penutup tebuk lah lubang udara... banyak-banyak tau...

kalau taknak tutup boleh jugak.. tapi hedgehog nie pandai escape... *teringat Jaja.. =(


makanan / food 

ada 3 brand yang disarankan 

( Iams , Royal Canin dan Blackwood )

untuk hedgehog bawah 6bulan boleh guna untuk kitten , atas 6 bulan guna adult...

*terlebih protein boleh menyebabkan obesiti...

makanan sampingan : ayam rebus , mealworm , cengkerik , telur rebus , buah


bedding * diletakkan didalam cage

boleh guna habuk kayu *yang macam hamster punye / boleh guna kain * flannel @ fleece

penggunaan habuk kayu mudah sebab... bile dia pee / poo akan melekat pada habuk.. so.. kita just boleh scoop je habuk tu untuk buang... biasanya saya bersih seminggu sekali... tapi kalau terlalu kuat bau seminggu dalam 2 kali.. 1 bar chipsi yang biasa dalam rm12 boleh tahan sebulan lebih untuk 2 container.. depend pada kuantiti penggunaan korang jugak..

penggunaan kain nie biasanya digunakan bagi hedgehog yang di toilet train kan.. seminggu sekali cuci kain.. memang jimat... semeter kain flannel rm5 lebih... boleh dapat 2/3 container...


alat mainan / toys 

wheel merupakan toys yang penting untuk mengekalkan hedgehog fit and healthy... kerana hedgehog nie haiwan yang aktif dan memerlukan space ang besar untuk berjalan... jadi wheel adalah solution yang terbaik..

bola ... boleh guna bola mainan untuk kucing... bola loceng boleh menarik minat hedgehog untuk bermain...

roll tissue yang dah habis.. korang boleh gunakan sebagai mainan nya.. dengan belah tengah-tengah roll tu..hedgehog akan cube memasukkan kepala nya sperti meneropong... errmmm??? *cute


syampo 

korang boleh guna syampoo mengikut kesesuaian hedgehog korang...

contoh : kalau hedgehog ada mites / kutu boleh gune syampo khas kutu untuk kucing / anjing..

jika hedgehog tidak ada masalah-masalah lain..boleh jugak gune baby syampo macam carrie junior ke johnson n johnson ke.. *head to toe...tak memedihkan mata...huhu


cara memandikan

1. takung air di dalam sinki / besen sehingga paras kaki hedgehog... masukkan hedgehog perlahan-lahan... dan basah kan badannya... * kalau nak tambah air pun boleh..depends pada hedgehog korang... ada yang takut air.. so better air sikit-sikit dulu...

2. selepas basahkan badan hedgehog boleh lah syampo kan.. dan berus duri hedgehog korang... *gune je berus gigi yang dah tak pakai tu... =)

3. kemudian bilas sampai bersih dan keringkan... * pastikan hedgehog betul-betul kering sebelum masukkan did dalam cage semula.. ( mengelakkan fungus )



mudah kan ?? tak susah pun...

budget ??

container : Rm 30 *harga giant
food : Rm 18 *Iams repack 1kg
bedding : Rm 12 *habuk kayu
syampo : Rm 7 *brand friskies
toys : Rm 80 * wheel
Rm 3 *bola

jumlah : Rm 150 *untuk permulaan...

bulanan : Rm 30 * murahh kan ??

untuk toys tu... boleh beli sikit-sikit... ade duit lebih beli lah... yang penting cukup kasih sayang... =)

Labels

accessories (2) adopt (1) akhbar (2) aquarium (1) baby (7) Banting (1) barang2 sg (1) barn (1) bath (1) berjimba2 (1) bleach (1) boarding (1) booth (2) budak2 TMJ (5) cage (4) cat (4) collection (4) competition (2) contest (2) cuaca (2) day (1) die (4) dye (1) event (2) exercise (1) farm (1) FB (4) fish (1) food (1) GB (1) genesis (2) grooming (2) guinea pig (30) haiwan (1) hedgehog (7) hilang (2) hoglet (3) huts (1) ikan (1) info (6) jantina (1) joey (1) johor (2) jual beli (1) kamsis (1) kekeliruan (1) kempas (1) kesihatan (4) kitten (1) klinik (1) kuantan (2) kucing (8) lesen (1) Malaysia (1) mandi (2) memory (4) missing (1) name (2) new (1) new owner (2) new pets (4) newbies (2) pages (1) pemakanan (9) penjagaan (4) pet lover (2) petition (1) pets (11) photo (2) PIS (1) preggy (3) protein (1) pups (1) rawatan (2) resque (1) review (2) sale (8) Sales (3) selaput mata (1) shopping (1) show (3) stray cats (5) study (1) sugar glider (13) tetra (2) tips (4) ubat (1)
Hak Milik Penulisan by LnL PetBlog