Wednesday, May 22, 2013

Tips Cuaca panas bagi Guinea Pig



hot dayy kan sekarang ?? so i'm really worried about my GP and SG ... bukan ape... kepanasan yang melampau boleh membawa maut kepada mereka...*ecece...ayattt... hahaha...

so..lately saya memang busy.. kadang-kadang sampai anak-anak tak terurus... dengan kenduri nya lah... prepare barang untuk night market... mane lagi nak kumpul duit untuk bulan 6 nanti... so... i have alot of things to thinks.. and do also... hewww....

so... like i tell before.. my solution also an ice... =) * mummy masih tak mampu nak bagi bilik aircond... huhuhu....

here some picture di mana mereka berehat-rehat semasa cuaca panas di samping ice bottle... yang saya sediakan... *ala-ala aircond jugak..hawa dingin nye... hihi

geng kanak-kanak yg curious dengan ice bottle...

tido sambil menikmati hawa sejuk dari ice bottle...

Bella yang takkan menjauh dari ice bottle nye... huhu

# so..kat sini.. i always prepare this bottle... bile waktu tengahari panas terik tu... saya akan keluarkan botol berisi air yang telah dibekukan... and letak dalam cage mereka... sampailah petang... kadang-kadang malam baru saya kutip balik botol tu and bersihkan botol tu then masukkan balik dalam peti beku... so tengahari esok boleh guna balik... tak perlu nak tukar air.. sampai mase buang je botol tu and ganti dengan botol yang baru... *simple kan??

jadi jagalah kebajikan GP anda ... untuk SG ... saya avoid pouch yang bulu-bulu tu.. sebab rimas and membuat kan mereka makin kepanasan... flannel is the best for a hot day... so korang kene ada pouch untuk cuaca-cuaca yang tetentu... =)

Labels

accessories (2) adopt (1) akhbar (2) aquarium (1) baby (7) Banting (1) barang2 sg (1) barn (1) bath (1) berjimba2 (1) bleach (1) boarding (1) booth (2) budak2 TMJ (5) cage (4) cat (4) collection (4) competition (2) contest (2) cuaca (2) day (1) die (4) dye (1) event (2) exercise (1) farm (1) FB (4) fish (1) food (1) GB (1) genesis (2) grooming (2) guinea pig (30) haiwan (1) hedgehog (7) hilang (2) hoglet (3) huts (1) ikan (1) info (6) jantina (1) joey (1) johor (2) jual beli (1) kamsis (1) kekeliruan (1) kempas (1) kesihatan (4) kitten (1) klinik (1) kuantan (2) kucing (8) lesen (1) Malaysia (1) mandi (2) memory (4) missing (1) name (2) new (1) new owner (2) new pets (4) newbies (2) pages (1) pemakanan (9) penjagaan (4) pet lover (2) petition (1) pets (11) photo (2) PIS (1) preggy (3) protein (1) pups (1) rawatan (2) resque (1) review (2) sale (8) Sales (3) selaput mata (1) shopping (1) show (3) stray cats (5) study (1) sugar glider (13) tetra (2) tips (4) ubat (1)
Hak Milik Penulisan by LnL PetBlog