Monday, February 11, 2013

Tentang Guinea Pig / Marmut

Assalamualaikum..

Guine pig / marmut / arkus / arbok / tikus belanda ( apa saja korang panggil ia tetap sama ) yang membezakan adalah baka mereka ( short hair / long hair )

FYI : walaupun ade perkataan PIG kat situ.. haiwan nie bukan dari golongan itu ye..dia adalah spesis rodent..

banyak breed yang dah ade dekat Malaysia nie... so korang boleh lah check that out on here :

tentang pemakanan gp.. tak lah rumit sangat... macam rabbit jugak...
but they need unlimited hay 

hay : alfafa / timothy ( ikut pada usia gp korang if muda lagi boleh lah bagi alfafa samapai usia 6 bulan.. atas dari tu.. boleh guna timothy )

veggies and fruits 

 • Lada capsicum (merah atau lada hijau / kuning. Merah mempunyai vitamin C kepekatan tertinggi)
• Lobak Merah - kedua-dua akar dan puncak hijau selamat untuk guinea pigs.
• Epal - pastikan mereka tidak mempunyai apa-apa biji.
• Oren
• Sayur-sayuran berdaun seperti salad merah, Romaine, salad Boston, (pastikan guinea pigs anda makan sayur-sayuran berdaun dalam kesederhanaan bagi mengelakkan cirit-birit, dan makan bayam sedikit untuk mengelakkan masalah buah pinggang yang berpotensi terjadi.)
• Timun
• Brokoli (secara sederhana memandangkan ia boleh bentuk gas dan menyebabkan kesakitan gas dlm usus)
• Kacang Hijau
• Anggur
• Pisang
• Strawberi (secara sederhana)
• Oren atau clementines. Satu cara berguna untuk makanan ini jika mereka cerewet ialah dengan mengaut daripada pulpa separuh oren dan meninggalkan beberapa di dalamnya supaya mereka dapat menjilat tanpa perlu kunyah.
•Bayam
• Tomato Ceri DAN Tomato biasa (perlu dibuang biji)
• Ketumbar
•Dandelion hijau
• Pasli
( nak gp selamat jangan bagi makan benda pelik-pelik selain dari list nie.. )

daun-daun liar : 
  • daun buluh 
  • daun napier 
  • rumput israel 
  • daun pisang pun boleh but layur kan dulu.. supaya getah hilang / lepas ambik biar beberapa jam
  • daun pandan ( nanti poop / pee dia bau pandan.. hohoho )
gp boleh di toilet train kan.. dengan syarat " DONT GIVE UP dan BE PATIENT "


my collection ( abyssinian )


Labels

accessories (2) adopt (1) akhbar (2) aquarium (1) baby (7) Banting (1) barang2 sg (1) barn (1) bath (1) berjimba2 (1) bleach (1) boarding (1) booth (2) budak2 TMJ (5) cage (4) cat (4) collection (4) competition (2) contest (2) cuaca (2) day (1) die (4) dye (1) event (2) exercise (1) farm (1) FB (4) fish (1) food (1) GB (1) genesis (2) grooming (2) guinea pig (30) haiwan (1) hedgehog (7) hilang (2) hoglet (3) huts (1) ikan (1) info (6) jantina (1) joey (1) johor (2) jual beli (1) kamsis (1) kekeliruan (1) kempas (1) kesihatan (4) kitten (1) klinik (1) kuantan (2) kucing (8) lesen (1) Malaysia (1) mandi (2) memory (4) missing (1) name (2) new (1) new owner (2) new pets (4) newbies (2) pages (1) pemakanan (9) penjagaan (4) pet lover (2) petition (1) pets (11) photo (2) PIS (1) preggy (3) protein (1) pups (1) rawatan (2) resque (1) review (2) sale (8) Sales (3) selaput mata (1) shopping (1) show (3) stray cats (5) study (1) sugar glider (13) tetra (2) tips (4) ubat (1)
Hak Milik Penulisan by LnL PetBlog