Tuesday, February 12, 2013

Tentang Hedgehog / Landak Mini

Assalamualaikum..

Hedgehog / landak mini adalah salah satu haiwan eksotik masa kini jugak.. cume dia tak se'femes' sugar glider yang banyak keluar dekat majalah and tv lately... 

but for me.. dia adalah salah satu eksotik yang sangat unik... =)

ramai yang bila nampak hedgehog ( hh ) mereka akan berpendapat "bahaya bela minatang nie" ( trust me.. saya selalu kena ) tapi sebenarnya dia bukan lah macam landak raya kat Malaysia nie yang orang cakap boleh memanahkan duri nya ?? ( sejauh mane kebenarannya pun saya tak tahu ) ...yang saya tahu hh tak macam tu ... mereka hanya membulatkan badan mereka / menegakkan duri untuk protect diri meraka.. duri ? memang lah sakit..but once dia dah jinak and kenal kawan and lawan mereka... mereka sangat lahhh...friendly and manja.. =)

hedgehog antara pets yang cost dia tak setinggi sugar glider ( sg ) and guinea pig ( gp ) .. 

kenapa? murah ke pets nie? ermm.. range harga antara RM100 - RM500 ( mengikut variation / breed mereka ) makin rare makin mahal lah kan.. but kat Malaysia nie..variation yang femes adalah

  • Albino #
  • Salt and pepper #
  • Cinnamon #
  • Pinto
  • Aprikot
  • Silver
  • Chocolate
check this link  hedgehog-variety

saya cakap pets nie kurang costing dari segi pemakanan.. sebab tak terlalu rumit.. tapi #wajib di beri perhatian...

take note :
  • pemakanan boleh bagi cat kibble ( recommended Royal Canin - kitten untuk hh yang umur dari 2 bulan / preggy hh dan adult untuk dari umur 6 bulan ke atas.. 1 kg kibble untuk 2 ekor hh boleh tahan sampai 2 bulan.. depend pada berapa banyak korang bagi..
  • seminggu sekali / dua minggu sekali boleh bagi ayam rebus / telur rebus .. ( no fry ) jangan kerap bagi nanti obes.
  • bedding gune habuk hamster tu / kalau nak toilet train boleh lah gune fleece ..
  • grooming seminggu sekali / 2 minggu sekali ikut keadaan korang lah kan.. tapi jangan kerap boleh kena fungus nanti ( sebab lembap )
  • cage boleh gune container box tu je.. yang penting tinggi and ade lubang angin ( tebuk / open air ) just pastikan tinggi and lebar supaya meraka selesa bergerak.. 
  • toys dia korang boleh D.I.Y sendiri... simple.. =)

Lasty... meet my own hedgehog.... say Hi !!




Labels

accessories (2) adopt (1) akhbar (2) aquarium (1) baby (7) Banting (1) barang2 sg (1) barn (1) bath (1) berjimba2 (1) bleach (1) boarding (1) booth (2) budak2 TMJ (5) cage (4) cat (4) collection (4) competition (2) contest (2) cuaca (2) day (1) die (4) dye (1) event (2) exercise (1) farm (1) FB (4) fish (1) food (1) GB (1) genesis (2) grooming (2) guinea pig (30) haiwan (1) hedgehog (7) hilang (2) hoglet (3) huts (1) ikan (1) info (6) jantina (1) joey (1) johor (2) jual beli (1) kamsis (1) kekeliruan (1) kempas (1) kesihatan (4) kitten (1) klinik (1) kuantan (2) kucing (8) lesen (1) Malaysia (1) mandi (2) memory (4) missing (1) name (2) new (1) new owner (2) new pets (4) newbies (2) pages (1) pemakanan (9) penjagaan (4) pet lover (2) petition (1) pets (11) photo (2) PIS (1) preggy (3) protein (1) pups (1) rawatan (2) resque (1) review (2) sale (8) Sales (3) selaput mata (1) shopping (1) show (3) stray cats (5) study (1) sugar glider (13) tetra (2) tips (4) ubat (1)
Hak Milik Penulisan by LnL PetBlog