Saturday, February 9, 2013

Tentang Sugar Glider

Assalamualaikum..

Nama : Sugar Glider ( Petaurus breviceps )

sejenis marsupail dan haiwan omnivor bukan dari spesis rodent atau tupai... 
 sugar glider ada beberapa variation :

1. white face
2. white face blonde
3. white tip
4. albino
5. leucistic
6. mosaic
7. cremino
ermmm...sebenarnya ade lagi variation yang lain kalau dipecah-pecahkan main variation tu... korang boleh rujuk sini.. for more information :  http://www.freewebs.com/glidercraze/colorvariations.htm

mereka haiwan nocturnal ( tidur di waktu siang and berjaga di waktu malam )

sebelum adopt this cute pets.. apa yang korang kene tau adalah 

1. Diet #
2. Housing #
3. cara bonding ( menjinakkan ) #
4. Penyakit #
5. Keburukan / Kelemahan membela pets #
( # ) penting.. sebab taknak lah kan nanti bile dah adopt korang 0 ( empty ) dan effect pada pets tu nanti.. bukan hanya pada sugar glider but semua pets... ( kite menjaga benda yang bernyawa )
semua yang kat atas tu korang boleh google .. dah ramai yang bela sugar glider nie... 
trend membela haiwan eksotik adalah sugar glider... ada banyak blog yang tulis tentang sugar glider nie..
antaranya :



3 blog nie.. saya sangat rekemen kan untuk newbies yang baru berjinak-jinak nak bela...






Labels

accessories (2) adopt (1) akhbar (2) aquarium (1) baby (7) Banting (1) barang2 sg (1) barn (1) bath (1) berjimba2 (1) bleach (1) boarding (1) booth (2) budak2 TMJ (5) cage (4) cat (4) collection (4) competition (2) contest (2) cuaca (2) day (1) die (4) dye (1) event (2) exercise (1) farm (1) FB (4) fish (1) food (1) GB (1) genesis (2) grooming (2) guinea pig (30) haiwan (1) hedgehog (7) hilang (2) hoglet (3) huts (1) ikan (1) info (6) jantina (1) joey (1) johor (2) jual beli (1) kamsis (1) kekeliruan (1) kempas (1) kesihatan (4) kitten (1) klinik (1) kuantan (2) kucing (8) lesen (1) Malaysia (1) mandi (2) memory (4) missing (1) name (2) new (1) new owner (2) new pets (4) newbies (2) pages (1) pemakanan (9) penjagaan (4) pet lover (2) petition (1) pets (11) photo (2) PIS (1) preggy (3) protein (1) pups (1) rawatan (2) resque (1) review (2) sale (8) Sales (3) selaput mata (1) shopping (1) show (3) stray cats (5) study (1) sugar glider (13) tetra (2) tips (4) ubat (1)
Hak Milik Penulisan by LnL PetBlog