Wednesday, February 20, 2013

Review : Hagen Cobayes for GP


Assalamualaikum...

nak riview sikit pellet yang saya gune for my GP... so far.. Alhamdulillah my Gp semua sihat-sihat and boleh terima pellet Hagen nie... just yang baru nie je.. agak kurenggg sikit... maybe new food jadi kena lah take time untuk terima.. overall.. meraka makan jugak... dulu mase first adopt Bella di petshop bagi dedak arnab tu.... bulu dia agak messy and gugur.. so saya try Hagen.. Alhamdulillah... bulu dia nampak cantik... ada sesetangah GP yang tak boleh makan pellet rabbit... ade yang boleh macam Boboy , Oppa dan Omma...sebelum saya adopt dia makan je pellet rabbit tu..macam pellet FFM atau Cargill.. tapi tak ade masalah pada bulu... mungkin sitation Bella mase tu stress agaknya...dia alone... sebab tu i adopt her... kesian dia keseekoran ... huhu... ( failed BM ) hahahaha...

Hagen kat Kuantan nie tak susah jugak nak dapat...cume kene pandai cari lah... tempat biasa yang saya beli dekat Klinik Jawhari berdekatan dengan Tutti Frutti..jalan nak ke Teluk Chempedak... haa.. selalu beli kat situ... sebab kadang-kadang dapat less kat situ... huhu.... and satu kedai pets dekat Jaya Gading...tapi pernah sekali je pergi...tu pun my mum yang beli kan.. sebab kebetulan dia ke Kuantan... and my GP food dah out of stock... hehehe.... and saya pernah ternampak di kedai pets jalan besar... tapi tak beli sebab stock masih ade... =)

pellet Hagen
pellet Hagen nie agak besar...sebab GP makan gigit sikit and balance tu akan jatuh ke bawah tray.. so untuk menggelakkan pembaziran saya kene cut pellet tu menjadi small... and just one bites je.. hahaha... ( macam kedekut tapi bukan ye... JIMAT ) .. and pellet Hagen nie.. bau dia macam masam-masam sikit... i dunno la kan... saya je yang bau macam tu... @ orang lain pun bau jugak.. but for me... macam tu lah bau dia... sebab tu new Gp nie agak kurengg sikit...first day bagi dia bau-bau... gigit sikit then blaaa... erkk!! .. but now dah masuk 3 hari... mereka dah boleh terima pellet nie.. hoooyeaayyy... =D

pellet nie ada add vitamin C... so packet dia ade seal...untuk avoid serangga masuk ... so safety la sikit.. tak perlu nak transfer dalam bekas lain... just kene pastikan packet tu seal dengan betol je... walaupun ade add vitamin C .. kene lah bagi additional vit C dari sumber semulajadi...

kerja-kerja memotong pellet..hahaha
Bella & Boboy menikmati pellet mereka...

FYI : saya bagi pellet sehari 3kali je.. =)
next post saya bagi jadual makan my pets ye.. =)

Labels

accessories (2) adopt (1) akhbar (2) aquarium (1) baby (7) Banting (1) barang2 sg (1) barn (1) bath (1) berjimba2 (1) bleach (1) boarding (1) booth (2) budak2 TMJ (5) cage (4) cat (4) collection (4) competition (2) contest (2) cuaca (2) day (1) die (4) dye (1) event (2) exercise (1) farm (1) FB (4) fish (1) food (1) GB (1) genesis (2) grooming (2) guinea pig (30) haiwan (1) hedgehog (7) hilang (2) hoglet (3) huts (1) ikan (1) info (6) jantina (1) joey (1) johor (2) jual beli (1) kamsis (1) kekeliruan (1) kempas (1) kesihatan (4) kitten (1) klinik (1) kuantan (2) kucing (8) lesen (1) Malaysia (1) mandi (2) memory (4) missing (1) name (2) new (1) new owner (2) new pets (4) newbies (2) pages (1) pemakanan (9) penjagaan (4) pet lover (2) petition (1) pets (11) photo (2) PIS (1) preggy (3) protein (1) pups (1) rawatan (2) resque (1) review (2) sale (8) Sales (3) selaput mata (1) shopping (1) show (3) stray cats (5) study (1) sugar glider (13) tetra (2) tips (4) ubat (1)
Hak Milik Penulisan by LnL PetBlog