Monday, July 15, 2013

Jual Beli Haiwan Kesayangan Nabi


di saat menaip entry nie...saya sedang cut pellet hagen untuk budak-budak bulus tu... haihhh...nie lah nasib bile pellet harrington dah habis..and hagen cobayes adalah satu-satunya pellet yang di dapati di Kuantan... *saya beli kat Jawhari...sebelah Tutti Fruit... tempat biasa lorrr... huhuhu

gambar ihsan encik google

saya nak story sikit...pasal peristiwa petang tadi... mase saya tengah usha-usha sebuah group nie... tetibe ternampak ade satu post nie...nak jual kucing jenis DLH ( Domestic Long Hair ) , jantan and kucing tu memang sangat-sangat comel lah kan... then saya ternampak satu komen nie...berrbunyi begini...~

" tak rase bersalah ke buat jual beli kucing haiwan kesayangan Nabi ?? mengambil keuntungan dari seekor haiwan...lebih baik bagi saje pada yang nak... " 

haaa....lebih kurang camtu lah bunyi nye... saya pun tak berapa nak ingat... sebab tak sempat nak komen post tu... my dad ajak keluar ke Kuantan pulak... *tu yang dapat beli pellet Cobayes..

so.. my opinion kat sini lah kan... as a person , pets lover and Muslim...

Dalam Hadith / Al-Quran takde pun menyatakan adalah satu kesalahan melakukan jual beli haiwan kesayangan Nabi....tapi Nabi pernah berkata 99% rezeki adalah daripada berniaga... Berniagalah apa sahaja yang penting halal... bukan kucing tu kucing dia curi... dan kucing tu pun tak mendatangkan kemudaratan pada sesiapa...

Lagi pun seekor haiwan yang di jaga dengan rapi dan elok... apabila seseorang lain ingin memilikinya kenalah bayar dengan setimpalnya... owner lama jaga dari kecik... bagi makan makanan yang elok , tempat tinggal yang selesa... kalau kena pada harga...tak menjadi masalah... kadang-kadang owner tu tak untung pun... dari kecik sampai besar...takkan owner tu nak buat buku 555 untuk setiap ekor kucing... catat setiap belanja yang dia habiskan pada kucing tu... *saya rase lebih dari harga yang owner tawarkan... # trust me... saya pun macam tu jugak... tak sampai hati nak letak harga mahal-mahal... tapi standard price lah kan...

nak free adopt je... stray cats yang ade kat luar nie...bersepah menunggu manusia yang baik hati untuk adopt mereka... tapi kebanyakkan stray cats tidak sihat dan sakit.. Jadi before adopt bawak ke Vet yer... tapi itu pun memerlukan duit jugak... same je situasi nye.... tak ade apa yang free dalam dunia nie...

so...jangan lah nak menganggu rezeki orang lain... sudah di tetapkan oleh Allah rezeki setiap hambaNya... mungkin rezeki dia pada haiwan *same lah macam saya... hihi...

kalau nak kata hanya sebab kucing tu haiwan kesayangan Nabi... kenapa buah kurma makanan sunnah Nabi tu di buat jual beli... ?? kenapa tak di sedekahkan je... lagi la sekarang nie bulan Ramadhan... kan..kan..kan...

# kurma pun sekarang dah naik harga... haishhh... tak tahu nak cakap apa... huhuhu





Labels

accessories (2) adopt (1) akhbar (2) aquarium (1) baby (7) Banting (1) barang2 sg (1) barn (1) bath (1) berjimba2 (1) bleach (1) boarding (1) booth (2) budak2 TMJ (5) cage (4) cat (4) collection (4) competition (2) contest (2) cuaca (2) day (1) die (4) dye (1) event (2) exercise (1) farm (1) FB (4) fish (1) food (1) GB (1) genesis (2) grooming (2) guinea pig (30) haiwan (1) hedgehog (7) hilang (2) hoglet (3) huts (1) ikan (1) info (6) jantina (1) joey (1) johor (2) jual beli (1) kamsis (1) kekeliruan (1) kempas (1) kesihatan (4) kitten (1) klinik (1) kuantan (2) kucing (8) lesen (1) Malaysia (1) mandi (2) memory (4) missing (1) name (2) new (1) new owner (2) new pets (4) newbies (2) pages (1) pemakanan (9) penjagaan (4) pet lover (2) petition (1) pets (11) photo (2) PIS (1) preggy (3) protein (1) pups (1) rawatan (2) resque (1) review (2) sale (8) Sales (3) selaput mata (1) shopping (1) show (3) stray cats (5) study (1) sugar glider (13) tetra (2) tips (4) ubat (1)
Hak Milik Penulisan by LnL PetBlog