Friday, July 5, 2013

Keperluan Guinea Pig / Marmut / Arbok


First time nak bela GP ?? Apa yang perlu ada ?? mehh tengok the basic needs for them...



 1. mestilah kena ade cage kan.. cage macam mane yang sesuai terletak pada kemampuan and kesesuaian tempat yang korang nak letak GP korang tu...

 kalau indoor , korang boleh gune CnC cage ( cage yang menggunakan Wire Cube & Coroplast untuk untuk lantai dan dinding cage ).

kalau outdoor , boleh gune cage kucing / rabbit tapi alaskan bas lantai dengan toilet mat supaya kaki GP tak tercedera..

ukuran cage :

sumber : Guinea Pig Cage

 2.  Pellet

korang ade beberapa pilihan untuk gune jenis pellet yang sesuai... pellet arnab boleh jugak bagi pada GP... tapi kurang sesuai sebab pellet arnab tidak mengandungi vitamin-vitamin yang diperlukan oleh GP.. ade sesetengah tempat mungkin susah nak dapat pellet GP , jadi boleh je gunakan... cume korang kene tambah vitamin-vitamin yang diperlukan oleh Gp dalam fresh food korang lah , macam bagi sayuran dan buah-buahan..

brand Oxbow adalah brand yang terbaik... kalau yang kurang mampu nak bagi Oxbow boleh guna Hagen Cobayes... *ikut poket korang la... hihihi

3. Hay * PENTING


GP yang bawah 4 bulan  bagi Alfafa Hay untuk sumber protein dan atas 4 bulan bagi Timothy Hay untuk fiber... pemberian Alfafa Hay pada GP yang berumur atas 4 bulan boleh menyebabkan gigi GP cepat panjang... so untuk trim gigi your GP kene lah bagi Timothy Hay...

4. Toy / Accessories..
 well.. takde lah toys sangta kan..just something yang korang boleh letak dalam cage GP korang... and salah satu fungsi nya.. ialah... sebagai tempat untuk GP korang asah gigi... FYI .. Gp memang suke mengigit.. jadi kebanyakkan accessories mereka nie.. function untuk mengigit jela.. kecuali benda plastik dan steel.. *patah gigi weyyy... hahaha

5. Buah-buahan dan sayur-sayuran segar *PENTING


adalah sangta penting untuk GP korang dapat sumber makan yang segar.. terutama Vitamin C ... sebab GP cannot produce Vitamin C untuk keperluan badan dia... so korang kene bagi makanan tambahan... kalau kekurangan vitamin C nie.. mule lah seribu satu penyakit menyerang... huhu... so make sure mereka dapat apa yang mereka perlukan...

5. Multivitamin 

here some vitamin yang korang boleh add dalam list untuk GP kekal sihat and comell... =)
Cavy Fruit tu vitamin C jenis syrup.. ade yang jenis tablet brand oxbow.. terpulang pada owner... vitamin bengy tu... saya tak pernah try on my GP.. dulu mase bela rabbit pernah la try... so far okay je.. but i used the  Anpicine 707 on my piggies... mesti korang tengok gambar ayam , burung , takde pun gambar GP an?an?an? tapi mostly breeder and GP lover gune nie...and sangat-sangat berbaloi... sebab murah... GP kuat minum air kalau campur anpicine nie.. huhuhu....


Labels

accessories (2) adopt (1) akhbar (2) aquarium (1) baby (7) Banting (1) barang2 sg (1) barn (1) bath (1) berjimba2 (1) bleach (1) boarding (1) booth (2) budak2 TMJ (5) cage (4) cat (4) collection (4) competition (2) contest (2) cuaca (2) day (1) die (4) dye (1) event (2) exercise (1) farm (1) FB (4) fish (1) food (1) GB (1) genesis (2) grooming (2) guinea pig (30) haiwan (1) hedgehog (7) hilang (2) hoglet (3) huts (1) ikan (1) info (6) jantina (1) joey (1) johor (2) jual beli (1) kamsis (1) kekeliruan (1) kempas (1) kesihatan (4) kitten (1) klinik (1) kuantan (2) kucing (8) lesen (1) Malaysia (1) mandi (2) memory (4) missing (1) name (2) new (1) new owner (2) new pets (4) newbies (2) pages (1) pemakanan (9) penjagaan (4) pet lover (2) petition (1) pets (11) photo (2) PIS (1) preggy (3) protein (1) pups (1) rawatan (2) resque (1) review (2) sale (8) Sales (3) selaput mata (1) shopping (1) show (3) stray cats (5) study (1) sugar glider (13) tetra (2) tips (4) ubat (1)
Hak Milik Penulisan by LnL PetBlog