Tuesday, July 16, 2013

Sumber Protein bagi Sugar Glider


sebelum tu nak mohon maaf kalau entry nie agak mengelikan sedikit... hihi

Seperti yang korang tahu... diet / makanan SG bukan sahaja pada buah-buahan dan sayur-sayuran... tetapi SG jugak memerlukan sumber protein yang lain..

Kalau korang bagi makanan harian dia... yang complete segala nutrition yang diperlukan seperti HPW , CDF atau Glider Slurp.. bagi saya no need tambah sumber protein yang lain... tapi nak bagi pun tak pe... takde masalah pun... itu menunjukkan korang owner yang baik and rajin... tak macam saya...hahaha....

3 brand @ makanan yang di percayai selamat untuk suggie korang...*lain-lain brand / jenama ... tengok label bahan-bahan yer...

Chubby Pet Garden  

Bugsy

Glider Slurp ( frozen )
CDF ( korang boleh tengok kat entry ini )

*tapi saya suke gune chicken protein nie... easy to carry... bile saya bawak my SG keluar mesti bawak nie sekali... untuk kunyah-kunyah dia... hihihi



AMARAN !! : Lebihan protein dalam diet suggie boleh membuatkan poo / tahi suggie berbau busuk dan obesiti... 


Ini lah sumber - sumber protein yang korang boleh bagi pada suggie...

mealworm / ulat roti
ramai owner suggie yang suke beli mealworm berbanding live insect yang lain... 
TAPI .. before korang bagi pada your suggie... pastikan korang GUT LODE dulu ulat-ulat nie...
ini untuk mengelakkan kan parasit dalam perut suggie korang...
seekor suggie hanya untuk 5 ekor mealworm sehari... jangan bagi lebih... sebab boleh menyebabkan lumpuh pada your suggie...

GUT LODE : mencuci / membersihkan ulat dengan memberi makanan yang lain kepada ulat tersebut seperti carrot , apple , pear dan lain-lain... *sebab kat petshop gune roti sebagai makanan ulat nie... and as u know... roti is a big NO tu your suggie... =)

Dubia
 Okay... dubia nie macam lipas jugak.. BUT bukan lipas yang kat rumah kite tu tau.... nie adalah lipas yang di bela sebagai sumber makanan kepada pets... 

saya tak pernah bagi lagi sebab agak susah untuk dapat dubia nie... kene cari orang yang breed dubia nie la... and dubia adalah salah satu insect yang bagus untuk suggie korang... dalam banyak-banyak serangga...

cengkerik
yup.. cengkerik pun boleh bagi... tapi bagi saya agak susah nak simpan cengkerik... jadi tak pernah bagi... hahaha... *sekali simpan dalam balang...bukak je... semua cengkerik melompat keluar... hohoho

Ulat Sagu
haaa... kalau yang mane duduk di Sabah , Sarawak ka... boleh la bagi... mesti suggie korang debab-debab je... makan ulat nie.... heeeee..... 

itu antara live insect yang korang boleh bagi... tapi kalau jenis owner yang penggeli atau pemalas *macam saya...hihihi... boleh la gune 2 sumber protein nie... =D

ayam rebus
ayam rebus KOSONG yer...jangan letak apa-apa bahan tambahan yang lain... okay...
and tak perlu la letak seketul ayam bagi pada dia... korang carik-carik kan ... then letak dalam food bowl dia... agak-agak la... jangan banyak sangat and jangan sikit sangat... besar-besar perut dia jek...

scrambled egg / telur hancur
jangan ingat korang je nak makan scrambled egg... suggie pun boleh makan tau... hihihi...
telur nie korang goreng TANPA minyak yer... tapi saya kadang-kadang letak sikit minyak zaitun... dalam setitik dua je... hihihi... atau bile rajin... saya letak carrot yang saya cincang halus... @ sayur sawi ke... campur dalam telur... huhu... kena la kreatif sikit kan... 

# senangkan pemakanan mereka... tak rumit sangat pun... semua bahan mudah cari... kalau yang takde.. boleh guna bahan lain... 

someone pernah kata cat kibble boleh di gunakan... TETAPI bukan brand yang murah-murah la kan.. check ingredient kibble tersebut... tengok % meat / daging dalam kibble...peratus daging mesti lah tinggi... contoh cat kibble yang tinggi kandungan daging ialah EVO = 88% Turkey , chicken 

tapi bagi saya better gune chicken protein yang bugsy tu... lagi berbaloi and di jamin selamat... =)


yang penting adalah... " JANGAN bagi makanan yang pelik-pelik... Makanan yang di ciptakan untuk manusia hanya untuk manusia... tak perlu nak jadi baik hati bagi makanan bukan-bukan pada your suggie okay... "

Labels

accessories (2) adopt (1) akhbar (2) aquarium (1) baby (7) Banting (1) barang2 sg (1) barn (1) bath (1) berjimba2 (1) bleach (1) boarding (1) booth (2) budak2 TMJ (5) cage (4) cat (4) collection (4) competition (2) contest (2) cuaca (2) day (1) die (4) dye (1) event (2) exercise (1) farm (1) FB (4) fish (1) food (1) GB (1) genesis (2) grooming (2) guinea pig (30) haiwan (1) hedgehog (7) hilang (2) hoglet (3) huts (1) ikan (1) info (6) jantina (1) joey (1) johor (2) jual beli (1) kamsis (1) kekeliruan (1) kempas (1) kesihatan (4) kitten (1) klinik (1) kuantan (2) kucing (8) lesen (1) Malaysia (1) mandi (2) memory (4) missing (1) name (2) new (1) new owner (2) new pets (4) newbies (2) pages (1) pemakanan (9) penjagaan (4) pet lover (2) petition (1) pets (11) photo (2) PIS (1) preggy (3) protein (1) pups (1) rawatan (2) resque (1) review (2) sale (8) Sales (3) selaput mata (1) shopping (1) show (3) stray cats (5) study (1) sugar glider (13) tetra (2) tips (4) ubat (1)
Hak Milik Penulisan by LnL PetBlog